Pagina's

vrijdag 2 januari 2009

Goud in de....

Goud in taal

voornamelijk positief:
Eigen haard is goud waard
Een hart van goud
Een gouden greep
Dat is goud
Voor goud gaan
Spreken is zilver, zwijgen is goud
Dat is goud waard
Hij is zijn gewicht in goud waard
Een gouden handdruk

Soms ook negatief:
Het is niet alles goud wat er blinkt
Iemand gouden bergen beloven
Het gouden kalf vereren = afgoden dienen, dingen die niet belangrijk zijn, zoals nu met de kredietcrisis

Goud in de kunst:
De gulden snede
Goud op snee, doorluchtigde boeken

Goud in de economie:
De gouden standaard, de regel dat de banken voor alle geld de tegenwaarde in goud in de kluis moet liggen, hadden ze gezien de kredietcrisis nooit moeten loslaten.
De goudprijs, die stijgt
Nomadische volken, die de banken niet vertrouwen en hun kapitaal omzetten in gouden sieraden, dit kun je altijd meenemen.

Goud in de mythologie:
Koning Midas die alles wat hij aanraakte in goud veranderde en vervolgens verhongerde omdat hij zijn eten dus ook in goud veranderde.

En deze wil ik jullie niet onthouden, googelen op "gold quilt" bracht me bij de lelijke quilts van Ami Simms.

sieraden uit de oudheid
Enige tijd geleden had ik al aangegeven wat mijn inspiratie was voor "goud". De tentoonstelling "Schitterend Sieraad" die ik had gezien in Leiden. Daar ben ik op doorgegaan. En dit is de eerste opzet. Nog niet helemaal af. Er moet nog veel aan gebeuren. Stempelen ? En dan het quilten.


De "kop" heb ik van goud geverfde vlizofix gemaakt. (Tussen 2 lagen voile gestreken) Er lag nog een mooie "gouden lap" in de kast. En wat bruine zijde. Nu ligt hij even op mijn kamer ,tot ik weer verder kan. De foto van de oorhangers stonden in het boekje van de tentoonstelling.( 500 jaar voor Christus uit Syrie) Die van mij zijn van gemaakt van keukenpapier op reliefplaat. ( De techniek hiervoor heb ik van Wil) Ik wil proberen om het werk op tijd af te hebben!