Pagina's

zaterdag 25 februari 2017

Bakkie troost

Als laatst binnengekomen lid van deze groep had ik de eer om het thema voor onze volgende Uitdaging te bedenken. Mijn keuze werd "Stilleven" met de afmeting van 50x50 cm.

Mijn stilleven is een "Bakkie Troost " geworden. De zomer van 2016 was een pittige zomer waarin ik met mijn zussen afscheid moest nemen van mijn lieve moeder. Een warme zomer die voor altijd op mijn netvlies staat. Er was één dag waar ik ( met mijn telefoon paraat en een ingepakte tas) toch even er tussen uit wilde en even wilde genieten van de prachtige zomer. Op een terrasje in Gouda maakte ik toen een foto en vervolgens een schetsje die ik voor dit thema heb gekozen en uitgewerkt. De schaduwen en het licht maakte dat het alledaagse "bakkie leut" een bijzonder voorwerp werd.





Met Inktense potloden heb ik mijn ontwerp op witten katoen getekend. Daarna heb ik met Derwent Artbars de vlakken ingevuld en geschilderd. Het duurde even voor ik tevreden was met de kleur.. De inktlijnen van de inktens potloden hebben een eigenschap waar ik nu niet zo blij mee was.. ik had wat woelige kriebels gezet in de achtergrond om de suggestie van houtnerven te creëren. Echter eenmaal nat gemaakt blijven deze lijnen altijd zichtbaar. Het heeft me veel moeite gekost om dat af te zwakken, zelfs met later nog vele lagen verf en paintsticks.  Uiteindelijk is het met intensief naaien wat meer naar de achtergrond verdwenen. Dit zijn van die "ow ja" momentjes waar ik een volgende keer toch meer rekening mee ga houden.



Vervolgens kwam  het naaigedeelte ( altijd spannend) maar met de bedoeling om alles met elkaar te verbinden en textuur te krijgen. De achtergrond heb ik diagonaal intensief gestikt. het kopje rond, en met krullende lijnen. Hierdoor ontstonden wel wat bobbelingen maar dat kwam eigenlijk heel goed uit en die heb ik dankbaar geaccepteerd .


Het is een kleurrijk werk geworden met blauw, geel en rood, en de complimentaire kleuren paars, oranje en groen..  Ik ben er tevreden over en het werk heeft voor mij ook nog een diepere betekenis. wat er ook gebeurt, plezier en
ontspanning en verdriet en zorgen horen erbij.. en ook
het heerlijke bakkie troost ;-)