Pagina's

maandag 11 december 2023

Nedlloyd Honshu bij Windkracht 10


Thema wind is een mooi thema om mijn ervaring met storm op zee uit te beelden. Op het 1e koopvaardijschip waar ik met mijn man mee mocht hadden we rond de Kerstdagen 1982 een flinke storm waarbij je zoals wel werd gezegd "over de plinten kon lopen". Dit was op de Nedlloyd Honshu die flink kon slingeren en stampen bij storm. Gelukkig ben ik nooit zeeziek geweest maar dit was zeker een heel speciale ervaring om de natuurkracht Wind zo heftig mee te maken.

Op een lucht van blauwe stof met grijze wolken met hier een daar een strookje zilveren tule kwam het schip. Ik heb geen eigen foto's van het schip vanaf zee (want dan zat ik er zelf op) dus heb ik ze van Nederlandse websites van zeevarenden. (zie hier onderaan het verhaal). Foto nagetekend en met zwarte wollen stof voor de romp en witte uniformstof voor de opbouw. Details van de masten en kranen met oranje DMC geborduurd.

Een stuk indigo geverfde boombast met veel spleten in tweeën geknipt en weer iets overlappend op de donkerblauwe katoenen ondergrond genaaid. Door de spleten van de bast de witten met zilverbedrukte rekbare stof getrokken en elke "golf" vast genaaid.  Hier en daar ook de zilveren tule er bij gevoegd. In het middendeel van de quilt heb ik onder de linkerhelft ook tule aan de onderkant van het boombast genaaid en zo staan de hoge golven dus 3D als rollers over de rechter helft.

Het schip duikt met de boeg in de hoge golven die uiteenspatten tegen de boeg en dan langs het schip tot de hekgolf een stroom van golfbewegingen maken. Ik vind het altijd fascinerend hoe het water zich een weg baant als het obstakels tegen komt. Daar heb ik dan weer veel eigen foto's van. 

Nedlloyd Honshu op de rede( bij rustig weer dus)


 Nedlloyd Main ( ongeveer vergelijkbaar schip) bij storm)