Pagina's

donderdag 4 juni 2020

Zilveren suikertang, 75 jaar familieverhaal


Voor het thema  "75 jaar bevrijding" moest ik denken aan het verhaal van mijn moeders  familie. Hoe blij ze waren nadat de Britse 49ste (West Riding) Infanterie Divisie Hilversum had bevrijd. Hun bijnaam was the Poalar Bears en ze zijn 75 jaar na de bevrijding met een standbeeld van een ijsbeer herdacht voor Hotel Gooiland. Door Coronatijd een zeer kleine 5 mei viering en herdenking..



Mijn Opa ( Lodewijk van de Velden) had een rol gespeeld in het verzet en mocht als dank daarvoor bij Koningin Wilhelmina op de thee. Dat was voor hem een eervolle gebeurtenis die indruk maakte. Mijn oma vertelde mij dat hij thee kreeg en Wilhelmina zelf met een zilveren suikertang een suikerklontje in zijn kopje deed.
Dat die suikertang zo speciaal was blijkt wel uit het verhaal dat ze vertelde. Dat hij voor haar zo n zilveren suikertang had gekocht als dank voor haar bijstaan van hem in zijn werk voor het ondergrondse verzet. Dat was zeker niet zonder gevaar voor eigen leven en de rest van de familie geweest.


De suikertang werd nog lang gebruikt en stond op het dienblad op het dressoir. Tot mijn oma hem toch kwijt was. Mysterieus verdwenen. Maar de verhalen van onderduikers helpen, verzetskranten vervoeren en nog veel meer vertelde ook mijn moeder (geboren 1929) die actief haar vader hielp.


De quilt is opgebouwd door een deel uit een zelfgeverfde lap te combineren met een gras groene stof.. De locatie is de tuin van Wilhelmina die als een standbeeld / rots in de branding symbool staat voor de strijd tegen de Duitse bezetter. Op de tafel (van een deel van die lap) staat geborduurd het theeservies met die zilveren suikertang. De 3 personen staan voor de mensen van het verzet.
Rechts mijn opa tegen die tijd al wat kalend.
Rechts boven de graven en de woorden STILTE en VERDRIET voor dat wat altijd verbonden blijft met de bevrijding: de Dodenherdenking.