Pagina's

zondag 20 november 2016

Winter



Hierbij mijn eerste bijdrage voor de uitdaging! Blij en trots om deel uit te maken van deze groep.

Bij winter denk ik aan  de wandelingen door het bos die ik als kind vaak maakte en aan verse knisperende sneeuw. Dat gevoel wilde ik weergeven. Ik heb een kleine schets getekend en ben van daaruit aan de slag gegaan. Ik heb de volgende materialen gebruikt: Fuji katoen met zijdeachtige glans; Tobasign verf, witte verf, kralen, organza en gevilt lontwol.

De bomen op de voorgrond en de gehele achtergrond heb ik eerst ingeschilderd op de stof

Na het maken van de sandwich ben ik gaan stikken in de achtergrond ,om de illusie van bomen ver weg te krijgen. Dit gaf niet het gewenste resultaat maar wel een mooie structuur. Daarna de grotere bomen op de voorgrond doorgestikt. Hierdoor ontstond wel een knelpunt want mijn plan was om de 3 bomen ( links en rechts en in het midden)  te vullen en ze naar voren te laten uitkomen.
 

Na een dag of wat turen naar mijn werk, kwam ik er achter dat er optisch iets ontbrak. Met witte verf en gewoon lekker met de vinger rechtstreeks uit de pot, er voorzichtig een horizon in aangebracht. Nu klopte het beter maar de achtergrondbomen waren nog onvoldoende zichtbaar. Daarom met een zigzagsteek en grijze garen, wat dikkere stammen genaaid.
Het werk leende zich niet voor een afwerking met een zoom of bies. Ik heb gekozen voor een dichte zigzagsteek. De uitstekende delen heb ik met de hand gestikt.

Het knelpunt van de 3 bomen heb ik opgelost door er dunne organza achter te leggen en het quiltje nog eens door te stikken langs alle bomen. Zo ontstond er een tunnel, waar ik vervolgens een dikke gevilte wol koord door kon rijgen.

Ik wilde het gevoel van verse sneeuw benadrukken en wist niet zeker of het doorquilten van de sneeuw dit effect zou behouden. Door toevoeging van kraaltjes en Franse knoopjes hier en daar aan te brengen, bleef het luchtige gevoel van de sneeuw bewaard.
afmetingen : 40x60