Pagina's

zondag 20 november 2016

WinterHierbij mijn eerste bijdrage voor de uitdaging! Blij en trots om deel uit te maken van deze groep.

Bij winter denk ik aan  de wandelingen door het bos die ik als kind vaak maakte en aan verse knisperende sneeuw. Dat gevoel wilde ik weergeven. Ik heb een kleine schets getekend en ben van daaruit aan de slag gegaan. Ik heb de volgende materialen gebruikt: Fuji katoen met zijdeachtige glans; Tobasign verf, witte verf, kralen, organza en gevilt lontwol.

De bomen op de voorgrond en de gehele achtergrond heb ik eerst ingeschilderd op de stof

Na het maken van de sandwich ben ik gaan stikken in de achtergrond ,om de illusie van bomen ver weg te krijgen. Dit gaf niet het gewenste resultaat maar wel een mooie structuur. Daarna de grotere bomen op de voorgrond doorgestikt. Hierdoor ontstond wel een knelpunt want mijn plan was om de 3 bomen ( links en rechts en in het midden)  te vullen en ze naar voren te laten uitkomen.
 

Na een dag of wat turen naar mijn werk, kwam ik er achter dat er optisch iets ontbrak. Met witte verf en gewoon lekker met de vinger rechtstreeks uit de pot, er voorzichtig een horizon in aangebracht. Nu klopte het beter maar de achtergrondbomen waren nog onvoldoende zichtbaar. Daarom met een zigzagsteek en grijze garen, wat dikkere stammen genaaid.
Het werk leende zich niet voor een afwerking met een zoom of bies. Ik heb gekozen voor een dichte zigzagsteek. De uitstekende delen heb ik met de hand gestikt.

Het knelpunt van de 3 bomen heb ik opgelost door er dunne organza achter te leggen en het quiltje nog eens door te stikken langs alle bomen. Zo ontstond er een tunnel, waar ik vervolgens een dikke gevilte wol koord door kon rijgen.

Ik wilde het gevoel van verse sneeuw benadrukken en wist niet zeker of het doorquilten van de sneeuw dit effect zou behouden. Door toevoeging van kraaltjes en Franse knoopjes hier en daar aan te brengen, bleef het luchtige gevoel van de sneeuw bewaard.
afmetingen : 40x60


10 opmerkingen:

Marja. zei

een uitgebreide uitleg bij je quiltje vertaalt je werk, zeer mooi gedaan ,echt een levendig geheel.

Hannie de Beer zei

Het is je prima gelukt om de sfeer van pas gevallen sneeuw weer te geven. Fraai hoor!
Het is een echt winterbeeld geworden. Mooi zoals je ook de bomen hebt weergegeven. Een prachtig eerste bijdrage !

Gus en Juul zei

Wat leuk dat je meedoet met De Uitdaging! Super hoe je diepte in het winterbos gekregen hebt! Heel fijn om te lezen hoe je te werk gegaan bent.

Aart zei

Mooi sfeerbeeld van een koude, kille dag in het bos. Mooie beschrijving van de werkzaamheden en gebruikte materialen!

Janny zei

De sfeer goed getroffen, je krijgt het gewoon koud als je ernaar kijkt.

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

Dit wil ik direct in het echt zien. Want textiel op foto is maar een impressie. Diepte en kou komen goed over en leuk de uitleg van hoe je te werk bent gegaan.

Eke zei

Wat een mooie effecten heb je weten te bereiken, diepte, kou en de sfeer van winter. Heel goed gedaan en ook fijn dat je zo'n duidelijk verhaal vertelt over het proces.

Quiltgroep Tinte zei

Eeen heel mooie verwerking. Prachtige bomen

Lidy zei

Een hele mooie eerste bijdrage!.Een heel mooi winters bosgezicht,prachtige bomen,je ziet ze zo voor je.Leuk idee om de stammen wat verder door te laten lopen,geeft een speels karakter
Lidy

Wijmpje.blogspot.com zei

Schitterend! Wat een ijskoude uitstraling komt ervan af. Ik zou hem ook heel graag in het echt willen zien.