Pagina's

woensdag 10 juli 2024

Rust is op 1 poot, in 3D

Rust is op 1 poot, in 3D

41 cm breed, 46 cm lang, 36 cm hoog

Voor en achteraanzicht van mijn quilt voor het thema Balans. Ik heb het zelfde idee gebruikt als voor het thema als bij de Miniatuurquilts TT van het Quiltersgilde n.a.v. eigen foto's van de Stormmeeuw. Maar nu in 3D Quilt.

Zijaanzichten van het 3D werk met een grondoppervlak van de opgegeven maat minimaal 1,5 m omtrek. Geheel van textiel in een holle vorm met frame van wollen staven die dwars op elkaar gestapeld zijn met als enig compromis omdat een stevige poot van deze omtrek niet van textiel te realiseren is, er zit een afgezaagde breinaald nr 4 in.

Het lijf is gemaakt van een top van geplooide witte katoen, fiberfill en een beige achtergrondstof naar een zelfgemaakt patroon. Alle delen machinaal gemeanderd doorgequild en op de hand aan elkaar genaaid waarbij de dikke naden steun geven aan de vorm. Met veel passen en meten, doordat de staven van het lijf-frame wel kunnen buigen is er een lijf dat niet als een speelgoedbeest zijn volume heeft door opgevuld te zijn maar door eigen gequild oppervlak zijn vorm heeft gekregen. (Voor uitgebreide uitleg zie mijn blog via de link achter mijn naam in de ledenlijst)

Witte staartveren zijn onderdeel lijf en daarboven 2 vleugeluiteinde van zwarte wollenkledingstof met vliesline en de witte delen van de geplooide stof doorgequild in een lijnpatroon. 

De poot is een staaf wollenstof die tot boven in het lijf in het frame zit en doorloopt via een gat in de rots tot op de onderkant van het horizontale deel. Onder het lijf is de poot met oude gele katoen bekleed waar ook de zwemvlies van gemaakt is. De zwemvlies is een eigen patroon met gele katoen voor bovenkant en onderkant met daartussen vliesline. De zwemvlies is los zodat de poot uit de rots kan voor kleiner volume bij vervoer. 

Het grijze deel van de vleugels is van meerdere lagen grijze katoen steeds kleiner wordend op elkaar zodat er rafelranden over het hele oppervlak kan worden gemaakt om de uiteinde van veren uit te beelden.



Het grondoppervlak is het (zee) water dat om de rots stroomt. De maat is het formaat dat past bij het opgegeven formaat minimaal 1,5 m. Het bestaat uit een blauwe ondergrond een 2 lagen wollen stof tussenlaag en een grijze katoen top.
De meeuw staat met kop in de wind in de ruststand en de golfjes van het water gaan dus de kant van de staart op. Grotere rollers van gehaakte donkerblauwe wol voor 3D-effect. Aan de buitenkant bekleed met grijzige organza. De kleinere golfjes zijn een plooisel van verschillende tinten blauwe en lichtgrijze organza die op de hand in golfpatroon zijn gequild. Op de grote golven is wit rekbaar kant geappliceerd en bij de lagere golven hier en daar gekruld metaaldraad van metalen schuursponsje.


Mijn foto model (zilvermeeuw)


Quilt voor de Miniatuurquilts tentoonstelling 2024 die rond toert en nog te zien op de TexHaDa beurs in de Brabanthal, Den Bossch 13 t/m 15 september 2024