Pagina's

vrijdag 11 juli 2008

Chladni patronen

Ooit eens een keer iets gelezen over een verborgen muzikale code in de Roslin Chapel in Schotland. Een vader en een zoon claimen in de reliefs van deze kapel een muziekstuk te hebben ontcijferd via de zogenaamde Chladni Cymatics. Dit zijn regelmatige patronen die je krijgt als je bv een trommel darop zout of zand aan verschillende toonhoogtes blootsteld door er bv met een strijkstok langs te strijken. Of er in de kapel echt een muziekstuk zit verborgen of dat de symmetrie toeval is moet iedereen voor zichzelf uitmaken, maar de overeenkomsten zijn er zeker, kijk maar naar dit filmpje. Of deze, waarbij je ook duidelijk kunt zien dat hoe hoger de toon, hoe complexer het patroon (dat rijmt).
Toen ik dit las, had is al vage plannen om daar eens een quilt mee te maken en toen kwam dus de eerste uitdaging van de quiltgroep de uitdaging, muziek dus een ideale gelegenheid om het ook eens te doen.


Het idee was om de patronen op de stof te maken met zonneprinten, ik had nog wel een restje stempelverf liggen. De patronen heb ik van freezerpaper geknipt en erop gestreken.

Alleen Margeeth en zonneprinten dat gaat om de één of andere reden niet goed samen. Meestal zie je alleen maar vage schaduwen, maar dit maal was de verf niet goed doorgelopen (waarschijnlijk doordat het buiten 30°C was) en had ik een gedeeltelijk sjablooneffect. Ik heb nog geprobeerd het hele lapje over te verven, maar het was nog steeds niet naar mijn zin:
Het lapje ziet er wel interessant uit maar de patronen zijn haast niet te zien. Een poging om er groen koord op te naaien werd heel lelijk en toen ik het er weer af wilde halen heb ik de stof beschadigd met mijn tornmesje (in het midden natuurlijk). Daarom ligt het nu in de kast en ben ik overnieuw begonnen, met iets héél anders (maar dat laat ik pas op 1 augustus zien).

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Heel bijzonder Margeeth!
ben benieuwd hoe je het verder verwerkt.
sucses Hannie

Anoniem zei

Hoi, Margeeth.
Eigenlijk jammer, om dat lapje niet verder te gebruiken. Is het geen idee, om de lijnen te versterken met stiksels en andere materialen?
hannie

Margeeth zei

Heb ik geprobeerd maar was geen succes, zie bericht.

Anoniem zei

Aaah wat jammer wvan zo'n mooi lappie Margeeth. Maar die wordt later als ie groot is vast wel iets ander moois...ik ben benieuwd wat je gaat maken...