donderdag 28 oktober 2010

Het getal 5

Dit is de quilt die ik maakte voor het thema 'mystic':


Hij is gemaakt van mijn eigen handgeverfde en gebatikte stoffen, de gekleurde sterren zijn 5, 10, 15 en 20 cm groot en gemaakt met paperpiecing (ik heb zelf de patronen getekend wat op zich niet echt moeilijk was, men neme een vijfpuntige ster, een paar lijnen verlengen, vierkantje erom en klaar), de gouden sterren zijn één of andere enge stof die ik er, na het machinaal doorquilten, op geappliceerd heb.
Ik ben op de vijf puntige sterren gekomen door te zoeken op 'mystic symbols'. Dan krijg je allerlei runentekens waaronder dus de vijfpuntige ster. Ik heb het getal 5 consequent in mijn quilt verwerkt, niet alleen zijn de sterren vijfpuntig, maar de blokken zijn ook veelvouden van 5 en er zitten nog 5 extra vijfpuntige sterren op geappliceerd.

En om te bewijzen dat je alles kunt 'bewijzen' door te zoeken op het internet kun je echt overal een draai aangeven heb ik ook nog even de mytische eigenschappen van het getal 5 gegoogled en (hier) gevonden:
Het getal 5 is altijd beschouwd als mystiek en magisch, én als menselijk. Ee hebben vijf vingers en vijf tenen. We hebben vijf zintuigen (zicht, gehoor, reuk, tast en smaak). Het getal 5 wordt geassocieerd met de planeet Mars. Het staat voor ernst, conflict en harmonie door conflict. De middeleeuwse ridders hadden vijf deugden; generositeit, hoffelijkheid, kuisheid, ridderlijkheid en vroomheid, zoals gesymboliseerd in het pentagram van heer Galewijn. Het getal 5 is een priemgetal. De eenvoudigste ster is de vijfpuntige ster, het pentragram die met vijf lijnen getekend kan worden.
Ik bedoel maar....

This post is crossposted on Margeeths quiltblog.

5 opmerkingen:

mia de vos-weber zei

Hoi Margeeth, wat een mystic onderzoek heb je gedaan. Geweldig die verklaringen van het getal 5. Ik zou daar niet opgekomen zijn. Het geeft je toch weer stof tot nadenken.
Je stoffen zijn heel mooi en dat enge goud heeft toch wel een mooie toevoeging.
gr.mia

Hannie zei

Dit is wat je noemt,een werkstuk met een degelijk onderzoek! Knap dat je hier op bent gekomen. Net wat Mia al zei: Het geeft wel weer stof tot nadenken? Mooi weergegeven!

Hilde van Schaardenburg zei

Beste Margeeth, de verzamelde informatie vind ik zeer boeiend. Dank!
Ik zie een mooi uitgewerkte traditionele quilt.
Hoe zou deze quilt eruit gezien hebben, wanneer u uit uw "comfort zone" gestapt zou zijn?
Ik denk, dat vanaf dat ogenblik het werk van een kunstenaar begint.
hartelijke groet
Hilde

christina zei

Fantastisch he dat internet ons zo op weg kan helpen met een bepaald thema. Fantasisch zoals je dat hebt aangepakt. Heel herkenbaar.

Marjo L. zei

Niet geweten dat 5 een mysterieus getal was.Je hebt heel wat onderzoek gedaan voor je aan jouw quilt begon. Het is wel een taditionel quiltmet zachte kleuren.
Marjo