Pagina's

maandag 18 september 2017

Groeten uit ... Hilversum


Groeten uit... Hilversum
quilt 50 x 50 cm, 2016/ 2017

Vorig jaar was het thema er bij het Quiltersgilde voor de Europese expositie. Daar werd mijn werk niet geselecteerd en hing het sindsdien in de gang. Aart kwam met het thema en de quilt van 2016 is het midden van de huidige quilt geworden.
Het midden heeft het beroemde Raadhuis van stadsarchitect W. H. DUDOK en het Museum van Beeld en Geluid met de daarbij verplichte postzegel met een foto van een vorige quilt geprint op stof en bomen van de bossen waar tussen we wonen.
Om de quilt de maat 50 x 50 vierkant te maken heb ik stukken gemaakt met knoopjes in bijpassende kleuren om de delen te verbinden.
Linksboven ligt het Cricketveld van de in 1883 opgerichte Hilversumsche Cricket Club met de pitch met stumps en de cricketbal van rode stoffen knoop met witte lijnen er op geborduurd. Dan de boekweitvelden. Het wapen van Hilversum heeft 4 boekweitkorrels op een blauw veld staan.
Rechts de bossen die dus nu doorlopen op de rand en daaronder de heidevelden die ons omringen. Kleine stukjes groen en gele en paarse stof met daarover paarse organza geplooid gequilt met donkerpaars garen.


 Na een dorp van  boerderijtjes kwamen de thuisweverij en daarna de industieweverijen en tapijtfabrieken.
Door de seintoestellenfabriek kwamen de radio en later tv omroepen hier.
De Vara liet een modern gebouw ontwerpen met een groot mozaïek op de gevel van De Stijl kunstenaar Bart van der Leck. Hier op de quilt een op papier getekende afbeelding geplastificeerd en machinaal gestikt om een ouderwetse tv uit te beelden met zo'n gloeioogje. daaronder de oude radio, Hilversum stond zo tussen London, Berlijn en Brussel op de internationale radio's


 Ook de muziek en orkesten kwamen zo naar Hilversum. De muziek hier uitgebeeld als platen gemaakt van grote zwarte knopen en het bladpapier van wit katoen met kleine knoopjes voor de muzieknoten met de noten van de begintune van Floris, de tv-serie van de NOS.


4 opmerkingen:

Jans Koster Emmens zei

Mooi Marjo, al die herkenbare dingen uit Hilversum. En leuk dat je een ouder quiltje weer kon gebruiken.

Hannie de Beer zei

Weer heel doordacht en gedetailleerd zoals we van je gewend zijn! Heel fraai de afzonderlijke bewerkingen, en goed gevonden om met de knoopjes,en je oudere werkje er een geheel van te maken!

Geskea Andriessen zei

K heb t in mijn handen gehad en t is n prachtig werk met veel details en leuke vondsten ! Mooie vertaling van je geliefde hilversum Marjo

Marja. zei

leuk, ja er is veel in Hilversum.