Pagina's

maandag 18 december 2017

Kruidenier.

Bij het woord nostalgie krijg ik gelijk de kleuren bruin, beige binnen, kleuren waar ik helemaal niet van hou, waarschijnlijk doordat mijn ouders eiken meubelen hadden. Verder nadenkend over dit thema herinnerde ik me foto's die in mijn moeders bezit zijn. Een dagje gepland om alle albums eens uit de kast te trekken bij haar en inspiratie op te doen.Daar vond ik deze foto van mijn opa met de transportfiets, waarmee hij de bestelde boodschappen rond bracht naar zijn klanten. Hij had een A&O winkeltje,kruidenier heette dat vroeger,  waar nog veel los verkrijgbaar was, losse suiker, rijst e.d.Deze klanten schreven wat ze nodig hadden in een boekje, die ging opa 'ophoren' en de volgende dag bracht hij de boodschappen weg en aan de keukentafel werd afgerekend.
Eerst een lap geverfd, naar elkaar toeverven met aan de ene kant geel, aan de andere kant blauw. De oude foto vergroot op 6 A4-tjes en overgetrokken op calqueerpapier, de lijnen op de ondergrond genaaid. Dit keer heb ik opa met acrylverf vorm gegeven.


Sommige merken zijn er nog steeds en hebben nog na genoeg hetzelfde logo, A&O is helemaal opgegaan in JUMBO.
Het boekje in de borstzak!

6 opmerkingen:

Jans Koster Emmens zei

Heel herkenbaar!! Mijn schoonouders hadden ook jarenlang een kruidenierswinkel en brachten elke week de boodschappen bij klanten thuis. Ook mijn man heeft dat nog jaren voor hen mogen doen. Mooi weergegeven, Aart!

Hannie de Beer zei

Leuke weergave Aart! Ik herinner me nog zon winkeltje in het dorp waar ik na mijn trouwen woonde, begin 70 er jaren. en de bakker kwam ook elke dag met zo'n fiets . Leuk zoals je de fiets hebt neergezet, alsof hij zo uit het beeld rijdt!

Marja. zei

zo mooi! net zoals Hannie zegt ; opa komt zo naar je toe, leuk verwerkt!

Geskea Andriessen zei

een prachtig werk Aart en sterk in door de eenvoud en het kleurgebruik. Ontzettend leuk ook hoe de band van de fiets van je opa naar voren komt! leuk om de geschiedenis er achter te lezen !

wil duijst zei

Wat is dit ook leuk zeg. Die oude merken van vroeger. Schitterend, zo herkenbaar!

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

Mooie klare lijnen. En herkenbaar nostalgisch. Mijn opa had een poeliersbedrijf en ik herinner mij ook foto's met bak voor op de fiets. Ook maar eens gaan kijken in oude albums. Je kleuren zijn zo sprankelend als op de dag dat die foto genomen is.