Pagina's

dinsdag 10 maart 2020

DNA Manipulatie


Een dag na het lezen dat het nieuwe thema "Spelen met letters"is zag ik een documentaire op de BBC over DNA.  Hierin werd getoond hoe DNA wordt weergegeven niet alleen in een 3D model maar ook uitgeschreven in pagina"s vol lettercombinaties van de C , A , T en G.
En dan hoor je dat het eens mogelijk kan zijn om als je je DNA hebt laten onderzoeken je daar een ingreep in zou kunnen doen om ernstige ziekte te voorkomen. Tja en dat zet je aan het denken.


DNA als 3D schaal model  heeft een mooie vorm. Als linten draait het om elkaar en zijn met aminozuren aan elkaar verbonden. Daarvoor heb ik een ondergrond van uit elkaar gedraaide draadjes smyrnawol op 2 lagen stevig katoen gelegd . Afgedekt met een bijna transparante organza. Dit is horizontaal machinaal gequilt.


De verticale delen zijn blauw biasband op de hand vastgenaaid terwijl de met tapijtwol om elkaar getwijnde draden in 2 kleuren daartussen los van de ondergrond zijn bevestigd.
 .

Het manipuleren van DNA gebeurt met een soort knippen in de slierten lettercombinaties. Men kan een deel weghalen en  / of er een stuk tussen zetten. Dit heb ik ook gedaan. Op 2 meter sliert groen organza met metaaldraad randen heb ik de letters C A en daaronder T G geborduurd met de naaimachine. Deze groene sliert heb ik weer in de dubbele Helix vorm op de ondergrond bevestigd met bij de ( kartel) schaar een knip er in met 2 opstaande randen en een nieuw stuk er bij hangend.  Op de zelfde hoogte links is de helix vorm geknipt en weer aan elkaar genaaid.

5 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Een bijzonder letterwerk Marjo! Goed over nagedacht, en mooi verwerkt!

Margarethe Janssen zei

Bijzondere invulling van het thema "Letters". DNA als inspiratiebron door een documentaire op de TV op het juiste moment. Mooi uitgevoerd en duidelijke uitleg van je werkwijze. Margarethe.

Bea zei

Wat een mooi resultaat, Marjo! Ik heb vorig jaar ook eens een lezing bijgewoond over manipulatie van het DNA. Super interessant.

Anoniem zei

Mooi werk Marjo. Veel over nagedacht.

Teuny zei

Ik ben niet anoniem hoor. Foutje bij het plastsen