Pagina's

vrijdag 17 maart 2017

Dr. P.F. Stoeckart


Stillevens als kunstvorm ontstonden in de 16e eeuw. Schilders gingen hun vaardigheden en creativiteit laten zien door "stillevens"te schilderen waarbij ze de structuren van mooie stoffen , bloemen en (sier)objecten lieten zien. Voor dit thema wilde ik ook structuren en een compositie van objecten laten zien uitgebeeld in textiel. Hier een compositie van objecten die niet bij elkaar hebben gestaan maar samen een verhaal vertellen over het leven van mijn zoon.De quilt is opgebouwd met aan de bovenkant een zelfgeverfde grijze katoen en onder een rood satijn dat als tafelkleed moet dienen met erop tule en organza voor de diepte. De letters op de bachelor en masters kokers zijn machinaal op de gele en lichtgrijze organza gestikt . Verder is de quilt handgequilt. Het ornament van de trap van het Academiegebouw,  de proefschriftboeken en de bul die onze zoon kreeg bij het promoveren zijn foto's afgedrukt op katoen. De tekst rechts en het logo van de Universiteit van Utrecht zijn geborduurd.


6 opmerkingen:

Gus en Juul zei

Wat een bijzondere quilt! Ik vind het heel knap hoe je deze belangrijke gebeurtenis, de promotie van jullie zoon weergegeven hebt in een stilleven. Als je de afbeelding vergelijkt met schilderijen van stillevens uit het verleden past het plaatje er helemaal bij Of het nu een potje inkt met een veer in combinatie met een brief is of een vaas bloemen of een schaal met fruit of een stapel boeken, kokers en een bul,ze passen in de rij. Alleen weten wij dat dit niet zomaar wat bij elkaar geraapte spullen zijn; het zijn herinneringen aan een emotionele gebeurtenis onder hele emotionele omstandigheden. Bijzonder knap! Ik kan me voorstellen dat dit het enige is wat je kon maken in deze periode.

Hannie de Beer zei

Je had het niet mooier kunnen bedenken en uitvoeren Marjo. Een collectie van dingen uit het leven van jullie zoon . In het licht van deze promotie en in deze tijd die jullie samen beleven, had je voor dit thema niets anders kunnen maken....
Prachtig en zeer ontroerend.

Aart zei

Mooi werk Marjo! Ik heb diep respect voor je, hoe je je emoties verwerkt door met naald en draad en stoffen herinneringen voor later te maken.

Johanna Zweden zei

schitterend en zo mooi vastgelegd

Fijn weekeinden

Marja. zei

ik bwn stil van bewondrring/ respect en zo mooi ,,vertaald,,.

Unknown zei

Prachtig marjo! Ontroerend werk!