Pagina's

donderdag 23 april 2009

MET OPEN ARMEN

Mijn Schat, the Angel of the North

Bij de een schat van een stad schoot mij niet direct iets te binnen. Mijn beste herinneringen zijn aan weidse landschappen en bergen. Maar bij “een schat van een mens” denk ik aan iemand die mij met open armen ontvangt/verwelkomt.
Naar aanleiding daarvan dacht ik dus bij “ een schat van een stad” aan New Castle met daar buiten aan de snelweg de “The Angel of the North”.
Voor informatie zie www.en.wikipedia.org/wiki/Angel of the North
Zij staat net buiten New Castle, op een kruispunt van snelwegen op een heuvel.
Het beeld is 20 meter hoog en 54 meter breed (zo breed als een vliegtuig).Als je vanuit bv. London naar het noorden rijdt , zie je haar van verre al staan en ze verwelkomt zij je met haar armen wijd. “The Angel of the North”is het symbool van noordelijk Engeland en voor mij het begin of eind van een fijne vakantie, die met een overtocht per schip begint /eindigt in de stad New Castle. We zijn er een keer bij gestopt om het beeld van dichtbij te zien en aan te raken.
Ze staat op de grens tussen de drukke stad New Castle, vol hoogbouw en het nieuwe kasteel uit 1080, en het landelijke gebied met de weg naar Schotland. Schotland waar mijn favoriete vakantie gebied is met sneeuw op de bergen, rivieren met oude stenen bruggetjes en rust.
Het beeld is ontworpen door Antony Gormley en gemaakt van staalplaten. Ik heb het beeld uit repen katoen opgebouwd die aan elkaar zijn genaaid tot een ruimtelijke vorm die op de quilt is geappliceerd. De totale quilt symboliseert voor mij het gevoel van leven tussen stad en landelijk gebied. Het zien van de” Angel” geeft hoop op welkom zijn waar ik naar toe ga.