Pagina's

maandag 11 maart 2024

Keltische Sieraden

Thema Keltisch is voor mij mijn Keltische sieraden. Ik heb gekozen voor het motief van een hanger die ik altijd draag en het motief van 1 van mijn oorbellen. Voor het verhaal daar over zie de link in de ledenlijst of direct naar mijn blog         marjostoeckart.blogspot.com 

De basis is van 4 lagen koperkleurige organza. met daar onder fiberfill en achtergrondlap. Daarop heb ik 4 variaties van de vorm van mijn hanger gemaakt. De vormen zijn los gemaakt van een zilvergeweven dunne stof met fiberfill en ondergrond. 3 maal machinaal gequilt en 1 op de hand. Eerst de lijnen van het Keltische motief op het papier gestikt. Daarna papier verwijderd en daarna de tussenliggende delen machinaal gequild met verschillende garens en steeds intenser gequild. 

  

Daarna op de tussenliggende hoeken een cirkel in de bovenste 2 lagen van de organza met een textiel-hitteboutje uitgesneden. 4 x een variatie van het andere Keltische motief gemaakt.  De 1e vorm met koperkleurig garen geborduurd. De 2e vorm is van koperkleurig satijnlint gemaakt.

De 3e met zilverkleurig garen geborduurd.

De 4e is van een metaaldraad geklost lint gemaakt dat 2 x zo breed was maar door het dubbel te nemen geeft het mooi het lijnenspel van onder en over elkaar lopende lijnen aan waar de Keltisch motieven om bekend zijn.


De tussenliggende delen gequilt met een langwerpige steek die steeds horizontaal en verticaal ten opzichte van elkaar staan. Daarvoor heb ik een verloop van koperkleurige metaaldraden in het midden naar DMC garen aan de buitenste delen gebruikt.

De hoeken heb ik passend bij de Keltische motieven afgerond en de zijkanten iets bollend in het midden. Samen omtrek 200 cm.

Keltisch Batik

Voor het thema Keltisch heb ik de Claddagh Ring als uitgangspunt genomen. Ik heb er vroeger een gekregen, maar met het ouder worden werden mijn vingers dikker, ging de relatie uit en de ring verdween ergens verstopt in een doosje. 

Enfin, zo ziet hij er uit:

En op Pinterest vond ik een gestileerde versie: 
Hier kon ik wel wat mee. Omdat ik juist op batik les was bij Rita Trefois en we net schaduwen hadden leren maken was dit een mooi onderwerp voor mijn huiswerk.


Eerst de lap stof geverfd, daarna het patroon overgetrokken met een zacht potlood en met de tjanting de was erop aangebracht.


Langs het randje van de was een smal randje verf aangebracht en dan maar uitwrijven met de kwast tot er een schaduwrandje komt. Het voorbeeld hierboven komt van een kleiner oefenexemplaar.


Rondom de ring heb ik rondjes gemeanderd (zeg je dat zo?) Ik had er geen rekening mee gehouden dat het werk dan iets in elkaar krimpt. Toen had ik niet meer de goede afmetingen (40 x 60 cm) en heb ik er nog een donkergroene rand om gedaan. Door die donkere rand zag de tekening er ineens erg flets uit en heb ik de randjes nog maar een beetje aangezet met donkergroen. Nu kan ik de quilt niet wassen, want dan was ik het laatste randje er uit. Maar vooruit...  Ik ben er wel tevreden mee..

Het klinkt allemaal heel simpel (en is het eigenlijk ook) maar ik heb me rot zitten tobben. 😊
Ik waag me een dezer dagen aan een uitgebreider bericht op mijn blog.