Pagina's

vrijdag 8 september 2023

Vrije bomen

 

Zoals mensen die De-Uitdaging al langer volgen weten maken wij al ruim 15 jaar quiltjes met een omtrek van 200 cm, in eerste instantie 50x50 maar na een jaar of zes werden dat ook andere afmetingen binnen deze omtrek. We maakten deze quiltjes altijd van materialen die we in huis hadden of kochten, maar in ieder geval zelf uitzochten. 

En toen was Teuny aan de beurt om het thema voor 1 september te verzinnen en die gooide alles om. In de post kregen we dit pakketje met twee geverfde lapjes, een stukje geverfd kaasdoek, een stukje geverfd mousseline, een stukje gordijnstof, een stuk tule met blaadjes, een raar stukje zilverblauw opengewerkte synthetische stof, een stukje zwart non-woven materiaal, een zakje kraaltjes en twee strengetjes linnen.


Er zat ook een begeleidend schrijven bij en daar stond onder meer dit in:

"We wilden anders, vrijer. Een beetje af van het geijkte formaat."

"Maar vrij betekent nog veel meer dan loslaten van het vaste geven. De opdracht aan jullie is dus, werk met het thema VRIJ. Je krijgt van mij een zakje met materialen. De vrijheid daaraan is dat je niet alles hoeft ge gebruiken maar wel zeker 6 materialen moeten terug komen in je werk, als is het maar een paar cm van bij voorbeeld de stoffen. Verder ben je inderdaad vrij in wat je ermee doet. Ook het formaat is vrij." 

Dus ik dacht "ha, het thema is vrij, dus ik kan ermee maken wat ik wil." Want zo kun je het ook opvatten. En ik was ook van plan om een quiltje met een wat kleinere omtrek te maken dan 200 cm, want dat is best groot.

Vanwege de organza met blaadjes kreeg ik gelijk de associatie met bomen. Nou heb ik al best wat bomenquilts gemaakt, dus ik wilde daar eigenlijk niet aan. Uiteindelijk kwam de deadline alweer akelig dichtbij, dus heb ik mezelf de vrijheid gegeven om toch weer een bomenquilt te maken:

Deze kleurcombinatie zou ik zelf dus niet snel uitkiezen, maar ik vind hem toch leuk. Ik heb 7 dingen uit het pakketje van Teuny gebruikt en er vier handgeverfde stofjes van mezelf aan toegevoegd (de donkergroene, de lichtgroene, het groen van de bies en de oranje bomen rechts). De bladeren zijn van dat zwarte stofje, het was de bedoeling dat het bladskeletten zouden lijken maar het was bij nader inzien toch wat aan de dichte kant.

Hij is machinaal gepatcht en gequilt. Het garen en de kraaltjes heb ik niet gebruikt, ik vind hem zo vol genoeg. O ja, en de afmetingen zijn 52 x 62...