Pagina's

donderdag 16 december 2021

Koopvaardij Strepen


Lang geleden vaarde ik mee met mij man. Hij vaarde op grote Nederlandse  koopvaardij schepen en daar droeg men de gehele dag een uniform. Met, als men in warm gebied was, op het korte mouwen overhemd epauletten met strepen. De rang werd weergegeven met gouddraadband /strepen op een aanhaakbaar epaulet. Op de 1e reis die ik mee mocht voor een half jaar waren er 2 parkieten aan boord. Zij woonden ieder in een hut een half jaar bij diegene die voor ze wilde zorgen. S' avonds mochten ze elkaar ontmoeten in de bar. Zo kreeg ik "Kareltje " voor een half jaar. Een heel tamme parkiet die overdag ook los was in onze hut. Naar de bar ging hij mee op de schouder. 

Voor deze quilt met thema "Strepen" een ondergrond met de kooispijlen in wit glanzend biasband en daar onder grijs biasband als schaduwstrepen op de muur. 


De parkieten zijn machinaal geborduurd op een zelfgeverfde katoen. Daarna op de quilt geappliceerd.De epauletten zijn (in perspectief) van zwaar vilt met gordijnhaken op een origineel overhemd gezet. Het overhemd is nog van het uniform dat mijn man droeg. Hier het achterpand door midden geknipt en linkerhelft rechts en rechterhelft links op ondergrond gequilt.  De rechter epaulet is de rang van 5e scheepswerktuigkundig officier en de linker van 4e scheepswerktuigkundige.  De rangen die Paul had tijdens zijn scheepvaartcarrière. Foto hieronder van Kareltje, een schat van een parkiet.

 

Verjaardagsfeestje in de lounge van de Kapitein aan boord van de Nedlloyd Rochester.  Zomer 1984. De stuurmannen en scheepswerktuigkundigen in zomer uniform, met epauletten en lange kniekousen, matrozen in vrije- tijds kleding zo als dat ging bij de Nederlandse koopvaardij.