Pagina's

vrijdag 27 september 2024

What I wanted to do / Wat ik wilde doen

What I wanted to do 

40 x 60 cm

Dit keer was ik aan de beurt om het thema te kiezen. Ik had meegedaan aan het Quiltersgilde project "Van tekst naar Textiel" winter 23/24 en had toen 2 teksten waar ik wel iets mee wilde doen. Maar het ene plan was praktischer te exposeren op de expositie in Rijswijk dan het andere. Dus daarom wilde ik nu het 2e idee gaan uitvoeren. Want het plan bleef zich ontwikkelen in mijn hoofd en wilde ik het graag maken.

De tekst is een Quote van J.R.R, Tolkien uit de "The Fellowship of the Rings" 1957. Het is een veel gebruikte quote en onze zoon Peter had het heel toepasselijk als Motto in zijn scriptie "Implicit Motives and Decision Making: Mechanism and Application" voor het Promoveren in de Psychologie 20-12-2016.


"All we have to decide is what to do with the time that is given us"




Het formaat dat ik er bij koos is 40cm breed en 60cm hoog. Dit omdat het ongeveer 4 x A4 is dat past bij mijn plan van een boek.

Van ongebleekt katoen heb ik 4 voorkanten-delen voor een boek gemaakt waarin mijn Herinneringen aan Peter kunnen worden bewaard. Elk deel van het boek bestaat uit 3 lagen volgens het Quiltprincipe.

Op de onderste linker en rechterhelft is een diagonaal afgezaagde boom te zien. Met smalle strookjes creme katoen heb ik de doorgezaagde jaarringen gemaakt. Steeds weer reepjes ( in het midden gestikt) toegevoegd. Buitenste rand iets lichtere. Daaromheen een bast van oude tricot van een verfproject. met stukjes er op geappliceerd voor bast structuur. De boom is in een varenbos. 

De bovenste linker en rechterhelft hebben nog een punt van de boom en verder is het een uitzicht via het strand naar de zee. De oneindigheid. De lucht is een dunne lichtblauwe katoen dat over verschillende tinten grijze stof ligt. Horizontaal doorgequilt geeft het zo diepte aan luchtlandschap. De zee is van een turquoise tricot zomerjurk (gekregen), kleur was passend en de mouw had een mooie afwerkrand voor de golven. Branding van wit kant en zandkleurig katoen voor het strand.

Het boek heeft de sfeer van de boeken in de Harry Potter films. De band van het boek zit hier aan de linker en de rechterkant. De band is van een stevige bruine voeringzijde. Daarop stukjes oude wollen winterjas geappliceerd. Het geheel heeft het effect van oud gecraqueleerd leer. Foto hier onder het opengeslagen boek.

De volgorde van de bladzijdes van het boek wilde ik kunnen veranderen en er steeds aan toe kunnen voegen. Daarom hebben de bladzijdes voor en achter aan boven en onderkant drukkers. Ook de kaft heeft drukkers zodat het geheel kan sluiten maar ook kan hangen. De bladzijdes zijn van achterkant ongebleekt katoen en tussenlaag een stevige vliesline en bovenkant een fotoprint van een collage van foto's en tekst. Bij sommige bladzijdes heb ik nog textiele voorwerpen toegevoegd.

Een paar van de bladzijdes:

Sport: Verschillende jaren van het Cricket, Hockey en Tennis met gehaakte Bat,                 Stick en Racket met een verhaaltje.

Studie: Bachelor en Research Master Psychologie aan de Universiteit van Utrecht.

            20 -12-2016: De mooiste dag van Peter's leven. Het promoveren terwijl hij              al enige tijd moest denken in maanden.

Vrije Tijd: Het genieten van lezen van Harry Potter tot Lord of de Rings en nog                       een boekenkast vol meer. De filmlocaties in onze vakanties. Wandelen                     in Scotland. 

Hier zie je het boek open met 4 bladzijdes zichtbaar maar het zijn er nu al 10 vol dierbare herinneringen. En er komen er nog veel meer. Nog ruimte genoeg.