Pagina's

vrijdag 15 oktober 2010

De Heilige Graal / Mystic

Bij het vorige thema had ik totaal geen ideeen en heb ik heel veel moeite moeten doen om tot inspiratie te komen, nu echter had ik wel 20 quiltjes kunnen maken en liep ik over van ideeen. Ik heb gekozen om de Heilige graal te gaan uitbeelden. Hier hangt zoveel geheimzinnigheid over dat ik het heerlijk vond hier mee aan de gang te gaan.
In de Arthur legende zijn er meerdere ridders die op zoek gaan naar de Graal, alleen Parcival is waardig genoeg om hem te vinden en aan te raken, je moet immers geheel onschuldig en rein zijn. De graal is in deze legende een beker waar Jezus uit gedronken heeft tijdens het laatste avondmaal. De beker wordt terug gevonden is een - met planten overwoekerde - grot, diep verborgen in een woud.
Dan Brown heeft zijn boek "De Da Vincy Code" gebaseerd op de legende van Maria Magdalena, zij zou tijdens de kruisiging van Jezus zwanger zijn van zijn dochter, met als gevolg dat er nu nog levende afstammelingen van Jezus Christus zouden leven. Met de graal wordt hier Maria Magdalena bedoelt.
Ook zou de graal een schaal zijn waarin het bloed van Jezus zou zijn opgevangen tijdens zijn kruisiging, en zo is er nog veel meer hierover te vinden.

In mijn quiltje heb ik een silouet van een vrouw (Maria Magdalena) aangebracht. In het middel een kostbare beker en alles verstopt tussen groen.
De beker heb ik eerst getekend op stof en daarna genaaid met zwart metallic draad.

Vervolgens ingekleurd met goudverf en de kralen aangebracht.
Tekening van vrouwen silouet uitgeknipt en op de stof gelegd. Vervolgens met paintstics van het papier af getekend (geveegd).
De blaadjes aan de rand zijn eigenlijk allemaal losse quiltjes, drie lagen, batting in het midden en doorgestikt. Ze zitten alleen in de midden-nerf vast.
Over het quiltje ligt een laagje groene organza dat in het midden opengeknipt is, de randen heb ik expres laten rafelen. Wat je niet goed op de foto kunt zien is dat er allemaal hele kleine blaadje uit de organza geknipt zijn.
De onderlaag is een zelf-geverfde lap waar dmv. vouwen zilveren effecten op zijn aangebracht.