Pagina's

woensdag 4 november 2009

Mercedes

Ik ben geboren en getogen in Stuttgart/D, de stad waar de autofirma gevestigd is, die de “Mercedes” bouwt. In Stuttgart kom je dagelijks vele auto’s van dit merk tegen. Een van mijn jeugdherinneringen is: de Mercedesster pronkend en steeds draaiend op het hoge gebouw van het Centraal Station. ’s Nachts is hij verlicht en tot in de verre verte te zien.
Mercedes komt voort uit Daimler, een Duits automerk opgericht door Gottlieb Daimler, die tussen 1886 en 1900 auto's bouwde. Daarna bleef de Daimler Motoren Gesellschaft wel bestaan, maar produceerde haar auto's onder de merknaam Mercedes. De naam hiervan is geïnspireerd door Mercédès Jellinek, de dochter van de Oostenrijks-Hongaarse consul Emil Jellinek, een van de eerste grote klanten van de Daimler Motoren Gesellschaft.
De driepuntige ster omsloten door een cirkel die Mercedes als beeldmerk voert, siert sinds 1910 bij veel Mercedessen de radiateur. Van de drie punten in de ster wordt gezegd dat zij een verwijzing zijn naar het feit dat het de bedoeling was van Gottlieb Daimler motoren te bouwen voor gebruik te land, ter zee en in de lucht over de hele wereld.
Voor mijn Mercedes-Quilt heb ik eerst op katoen met textielverf geschilderd: land, zee en lucht. Dan eroverheen gequilt en pas dan de Mercedes ster in de ring getekend en geschilderd.
Nu weet ik niet, hoe ik verder moet…zou ik nog “Oldi” auto’s, schepen en vliegtuigen moeten tekenen…ik aarzel nog. En omdat het al na 1 november is, zal ik het voor het moment erbij laten.