Pagina's

maandag 10 september 2018

Geel + Blauw = Groen


Voor deze Kleuren Uitdaging ben ik uitgegaan van mijn favoriete kleuren geel en blauw. Daarna bedacht wat ik er dan mee wil uitbeelden en kwam ik in onze tuin de zonnebloem tegen. Meerdere tinten geel in 1 bloem kun je het niet vinden. Ik heb de procionverf van mijn-eigen gebruikt omdat ik voor kleine hoeveelheden dat het makkelijkst vind doceren.


In de wasmachine lekopvangbak een groep glazen potjes in een rij. In de eerst met soda/zout geweekte stof en 1/2 theelepel koele geel. in volgende 1/4 meer en zo voort. Voor het geel heb ik een dunne katoen gebruikt ( babylakentjes katoen)
Daarnaast heb ik de laatste 2 kleurmengingen een gaaskatoen geverfd. Deze heb ik niet geknipt maar in stroken gescheurd zodat er rafelrandjes aan zitten.Voor het hart van de zonnebloem.
Voor het blauw dat de lucht wordt heb ik flanel gebruikt. Al gebruikt flanel zodat er een dunne rullige structuur is. De lucht in de zomer zindert en is dus niet plat. Hier heb ik 4 oplopend in hoeveelheid verf stroken geverfd.

Een dag er na de lapjes uit de potjes en de lichtste geel samen met lichtste blauw in een pot.
Zo steeds de 2 kleuren gemengd.
De lichtste tinten  voor dun katoen en de donkerste voor een dikke wat groffe katoen.
Spannend dan of ik van elke kleur genoeg geverfd zou hebben.De gele bloembladeren stof op  dunne vliesline gestreken en met de rand omgevouwen in lijnen machinaal doorgestikt.
Cirkel uitgezet net boven het midden en elk blad op de hand vast genaaid. De donkerste boven want de bloem is daar het donkerst met het kopje hangend.
Bladeren zijn van de dunnere stof,, 2 lagen op elkaar , gekeerd en dan op de hand gequilt op het blauw. Steel is van het groffe katoen en iets bol op de ondergrond genaaid.
Het hart van de bloem als laatste, Het dunne gaasstof in dunne stofbreedte repen dubbelgevouwen vastgenaaid van buiten naar binnen in de cirkel. Het middelste hart is 2 stroken dubbelgevouwen van klein naar buiten werkend steeds groter wordende cirkel die er daarna op is genaaid. Dan als laatste de cirkel verder gevuld met wat meer platliggende stroken van het gele gaas.
Als laatste het blauw van de achtergrond doorgequilt op de hand. De bovenste laag heb ik de verfvlekken in de stof gevolgd en bij de 3 stroken er onder naar beneden steeds meer de vormen volgend  gequilt.